середа, 2 жовтня 2013 р.

Біляші

Біляші



Інгредієнти:
Для тіста:
- 1/2 склянки теплої води
- пакетик сухих дріжджів (7г)
- 1 ч. ложка цукру
- 1 склянку молока (3,5%)
- 100 г вершкового масла
- 2 ч. ложки солимука (скільки візьме)

Для начинки:
- 500 г фаршу (у мене змішаний)
- 1 велика цибулина
- 2 зубчики часнику
- 100-150 мл вершків (33%)
- спеції: сіль, перець, перець кайєн, спеції для фаршу
- олія для смаження

Приготування:

Спочатку зробити тісто:
У теплій воді розчинити цукор і всипати дріжджі.
Перемішати і відставити хвилин на 15, до появи шапки.
До теплого молока влити розтоплене вершкове масло і сіль.
Додати дріжджову суміш і перемішати.
Поступово підсипаючи борошно, замісити тісто.
Коли тісто можна буде взяти в руки, дістати його і продовжуючи підсипати борошно, вимісити в гладке тісто на столі.
У каструлю налити пару ст. ложок раст. масла і розмазати по дну і стінкам.
Перекласти туди тісто, обкатати в олії, накрити і поставити в тепло на 1,5-2 години.
У цей час приготувати начинку:
До фаршу видавити часник.
Додати дрібно порізану цибулю
Додати спеції і перемішати.
Влити вершки і знову перемішати.
Ліпимо і смажимо:
Тісто обім'яти і змазаними раст. маслом руками сформувати кульки.
Дати їм постояти хвилин 10.
З фаршу теж наліпити таку ж кількість кульок.
На присипаному борошном столі, кулька з тіста приплюснути долонькою (тісто дуже м'яке і податливе - качалка не потрібна.)
В серединку покласти кульку-начинку і защипати тісто навколо начинки, залишаючи серединку відкритою.
Дати постояти хвилин 15.
Смажити на сковороді у великій кількості розпеченого раст. олії з двох боків до золотистої скоринки, спочатку відкритою стороною вниз, потім перевертаємо.
Готові біляші складати на паперові серветки, щоб пішло зайве масло.
І відразу подавати, дуже смачно зі сметанкою.
От і все!!!



Біляші



Інгредієнти:

для тіста:
1 пакетик сухих дріжджів (11 гр);
1,5 склянки молока; 3
ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
1 яйце;
6 ст. л. рослинного масла;
борошно.

для начинки:
500 гр. фаршу; ( у мене змішаний свинина+яловичина)
1 середню головку ріпчастої цибулі;
сіль,перець за смаком;
2-3 ст. л. холодної води;

Приготування:

1) Готуємо фарш :
* у фарш додати різаний лук,сіль перець,добре розмішати.
* для соковитості і м'якості фаршу можна додати холодну воду.
* відбити. (для цього збираємо фарш в кому і 15 разів (а то й більше) кидаємо назад у миску)
* поставити в холодильник на годину.

2) Готуємо тісто:
* розвести дріжджі в теплій воді,дати трохи піднятися
* взяти миску,де будете розмішувати тісто, налити туди теплого молока, додати дріжджову суміш, сіль, цукор, яйце, рослинного масла,х орошенько розмішати.
* розмішуючи, поступово додавати борошно,і замістити тісто. тісто має бути еластичним, щоб не прилипало до рук і до робочої начиння (для цього зовсім не варто додавати велику кількість борошна,а всього лише довго і наполегливо вимішувати тісто, (замешивал тісто чоловік,у мене терпіння не вистачило))
* поставити в тепле місце і дати піднятися 2 рази.

3) Готуємо біляші:
* У глибоку сковороду налити рослинне масло ( масло повинно бути у великому кол-ве, так щоб рівень масла при викладання біляша,доходило до його середини.) дати розжариться.
* Викласти біляші отвором вниз,дати йому підрум'яниться, обсмажити з двох сторін.






Біляші



Інгредієнти:

для тіста:
1 пакетик сухих дріжджів (11 гр);
1,5 склянки молока; 3
ст. л. цукру;
1 ч. л. солі;
1 яйце;
6 ст. л. рослинного масла;
борошно.

для начинки:
500 гр. фаршу; ( у мене змішаний свинина+яловичина)
1 середню головку ріпчастої цибулі;
сіль,перець за смаком;
2-3 ст. л. холодної води;

Приготування:

1) Готуємо фарш :
* у фарш додати різаний лук,сіль перець,добре розмішати.
* для соковитості і м'якості фаршу можна додати холодну воду.
* відбити. (для цього збираємо фарш в кому і 15 разів (а то й більше) кидаємо назад у миску)
* поставити в холодильник на годину.

2) Готуємо тісто:
* розвести дріжджі в теплій воді,дати трохи піднятися
* взяти миску,де будете розмішувати тісто, налити туди теплого молока, додати дріжджову суміш, сіль, цукор, яйце, рослинного масла,х орошенько розмішати.
* розмішуючи, поступово додавати борошно,і замістити тісто. тісто має бути еластичним, щоб не прилипало до рук і до робочої начиння (для цього зовсім не варто додавати велику кількість борошна,а всього лише довго і наполегливо вимішувати тісто, (замешивал тісто чоловік,у мене терпіння не вистачило))
* поставити в тепле місце і дати піднятися 2 рази.

3) Готуємо біляші:
* У глибоку сковороду налити рослинне масло ( масло повинно бути у великому кол-ве, так щоб рівень масла при викладання біляша,доходило до його середини.) дати розжариться.
* Викласти біляші отвором вниз,дати йому підрум'яниться, обсмажити з двох сторін.
Біляші
Біляші



Біляші



Я була просто приголомшена, які смачні получились.беляши. Це було м'яке повітряне тісто з хрусткою скоринкою. А всередині було соковите м'ясо з ароматом смаженої цибулі. Наступного разу обов'язково зроблю біляші з баранини!

Інгредієнти:

Для тіста:
400 гр. пшеничного борошна
1 яйце
250 мл мацоні
75 мл води
1/3 палички дріжджів
1/2 ч.ложки солі
1 ч.л. цукру
Для фаршу:
500 гр. м'яса (баранина або яловичина)
2 середні цибулини
сіль, перець
Рослинна олія (рафінована соняшникова) для смаження

Приготування:
Дріжджі лежали в морозильнику, тому їм знадобиться час розтанути. Дріжджі розпустила в 75 мл теплої води 1 ч.л. цукру, накрила рушником і поставила їх в тепле місце.

Для приготування фаршу використовувала приблизно 500 гр. яловичини і 2 цибулини.
М'ясо дуже дрібно порізала. Лук нарізала маленькими кубиками. Цибулю з 1 ч.л. солі придушила в ступці.

Змішала нарізане м'ясо, кашку з цибулею, поперчила.

Готовий фарш накрила тарілкою і прибрала на 2 години в холодильник. За цей час фарш добре промаринується.

Дріжджі відтанули і запузырились.Теперь можна зайнятися приготуванням тіста.
В дріжджі ввела 250 мл теплого мацоні, всыпала просіяне борошно і замісила м'яке, не липнущее до рук тісто. Не варто боятися цього тесту, воно м'яке, і заважати його дуже приємно. Переклала тісто в миску, змащену олією. Обмазала саме тісто. Накрила його рушником і поставила в тепле місце без протягів.
Через годину тісто підійшло, збільшившись в об'ємі в три рази. Я проколола, обложила тісто, скачати його в кулю.

Загорнула в плівку, і ... прибрала його в холодильник на дві години. Цей прийом дозволить мені зменшити можливі великі бульбашки в тесті. Цікаво, але в холодильнику тісто продовжує підходити і увеличаваться в обсязі.

Коли тісто расстоялось, я змастила поверхню столу соняшниковою олією (тут нам мука не помічниця). Розділила тісто на дві частини. Одну частину прибрала в холодильник (з неї завтра теж буду смажити біляші). Іншу скачала в "ковбаску". Від "ковбаски" відривала невеликі шматки і скатывала з них кульки, вагою приблизно 60 гр. Накрила їх харчовою плівкою і поставла ще раз щоб підійшло.
З кульок пальцями розминала корж, всередину якої складала дві ложки фаршу. Краї скріплювала, залишаючи зверху отвір.

З половини тіста виходить десять заготовок біляшів.
Даю заготівлях постояти, відпочити.
У гарячу сковорідку наливаю соняшникову олію з таким розрахунком, щоб вона доходила до середини заготовок. Коли масло сильно розігріється, встановлюю середній вогонь (у мене на 6 з 9), і опускаю біляші в кипляче масло отвором вниз. Коли біляші добре зажарятся, я їх перевертаю. В отвір наливаю ложку киплячого масла.

Готові біляші викладаю на тарілку. Як бачите, жодного "надлишку" масла на них немає.
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика