середа, 22 травня 2013 р.

Готуємо самі смачні біляші (перемячи)

Готуємо самі смачні біляші (перемячи)



Інгредієнти:

Для тіста:
- 500 мл теплого молока;
- 100-150гр води
- 30 г свіжих дріжджів або одна пачка сухих;
Для приготування дріжджів, можна використовувати молоко:
- 1 кг борошна;
- 1 яйце + 1 жовток за бажанням
- білок потім можна перемішати з фаршем
- 50-100гр сливочкого масла
- 1.5 ст. л. цукру;
- 1 ч. л. солі;
- 2 ст. л. рослинного масла + для смаження.

Для начинки:
- 600-700 г фаршу;
- 1 велика цибулина;
- сіль і перець - за смаком.

Приготування:

фарш я готую змішаний з яловичини і свинини приблизно 50 на 50
підливаю води так, щоб фарш був трохи порідко середньої консистенції
цибулю можна провернути через м'ясорубку, але я беру велику цибулину і дрібно ріжу.
Готувати біляші потрібно в глибокій розігрітій сковороді з великою кількістю соняшникової олії. Обсмажувати біляші потрібно обов'язково дірочкою вниз на середньому вогні, як тільки тісто досить підрум'янитися (див. знімок), біляші перевернути, вогонь зменшити, накрити кришкою і далі готувати приблизно 10 хвилин.
За кілька хвилин до готовності я підливаю в дірочку біляша масло, взяте ложкою з самої сковорідці.
Готуємо самі смачні біляші (перемячи)



Біляші



Інгредієнти:

Для тіста:
400 гр. пшеничного борошна
1 яйце
250 мл мацоні
75 мл води
1/3 палички дріжджів
1/2 ч.ложки солі
1 ч.л. цукру
Для фаршу:
500 гр. м'яса (баранина або яловичина)
2 середні цибулини
сіль, перець
Рослинна олія (рафінована соняшникова) для смаження
Біляші
Дріжджі лежали в морозильнику, тому їм знадобиться час розтанути. Дріжджі розпустила в 75 мл теплої води 1 ч.л. цукру, накрила рушником і поставила їх в тепле місце.
Біляші
Для приготування фаршу використовувала приблизно 500 г яловичини і 2 цибулини. М'ясо дуже дрібно порізала. Лук нарізала маленькими кубиками. Цибулю з 1 ч.л. солі придушила в ступці.
Біляші
Змішала нарізане м'ясо, кашку з цибулею, поперчила.
Біляші
Готовий фарш накрила тарілкою і прибрала на 2 години в холодильник. За цей час фарш добре промаринується.
Біляші
В дріжджі ввела 250 мл теплого мацоні+просіяне борошно і замісила м'яке, не липнущее до рук тісто. Переклала тісто в миску, змащену олією. Накрила його рушником і поставила в тепле місце. Через годину тісто збільшившись в об'ємі в три рази
Біляші
Я проколола, обложила тісто, скачати його в кулю. Загорнула в плівку, прибрала в холодильник на дві години. Цей прийом дозволить мені зменшити можливі великі бульбашки в тесті. Цікаво, але в холодильнику тісто продовжує підходити і увеличаваться в обсязі
Біляші
Тісто расстоялось, змастила поверхню столу соняшниковою олією. Розділила тісто на 2 частини. Одну частину прибрала в холодильник, іншу скачала в "ковбаску", відривала від неї невеликі шматки, скатывала з них кульки вагою 60г. Накрила харчової пленк
Біляші
поставила ще раз щоб підійшло. З кульок пальцями розминала корж, всередину якої складала дві ложки фаршу. Краї скріплювала, залишаючи зверху отвір. З половини тіста виходить десять заготовок біляшів.
Біляші
Даю заготівлях отдохнуть.В гарячу сковорідку наливаю соняшникову олію, щоб вона доходила до середини заготовок. Коли масло сильно розігріється, встановлюю середній вогонь, опускаю біляші в кипляче масло отвором вниз. Коли біляші зажарятся, перевор
Біляші
В отвір наливаю ложку киплячого масла. Готові біляші викладаю на тарілку. Як бачите, жодного "надлишку" масла на них немає.






Швидкі «Біляші»



Інгредієнти:
500 мл кефіру,
2 яйця,
5 р. соди,
5 р. солі,
7 г. цукру,
375 р. пшеничного борошна,
250 р. фаршу.

Приготування:
Добре змішати кефір з яйцями, содою, сіллю і цукром.
Всипати борошно і ще раз добре перемішати.
У сковороді з високими бортиками розігріти рослинну олію (приблизно 5 мм).
Викласти на сковороду по 1 с. л. тіста, на нього 1 с. л. фаршу і зверху ще по ложці тесту. Обсмажити з двох сторін на невеликому вогні.
Швидкі «Біляші»



Біляші



Інгредієнти:

Тісто:
3 склянки борошна
1 стакан води
25 грам живих дріжджів
3 чайних ложки цукру
1,5 чайних ложки солі
3-5 столових ложок рослинного масла

Начинка:
300 грам фаршу
1 велика цибулина

Приготування:

Попередньо готуємо начинку. Перемелюємо в рівних частках свинину і яловичину плюс велика цибулина. Солимо, перчимо, додаємо трохи холодної води(2 столових ложки), з нею біляші будуть соковитіше. Глявное, не перестаратися, у мене в таких випадках біляші погано ліпляться, рвуться, і цінний сік витікає на сковорідку. Але і зовсім без води погано.

Замішуємо пісне дріжджове тісто. Коли підійде, обмиаем один-два рази, даємо знову піднятися і можна починати ділити на порційні кульки розміром з дрібне яйце.

Розкачуємо кульки в блін розміром з блюдце. У центр кладемо столову ложку начинки, злегка розрівнюємо її.

Ліпимо біляші, загортаючи тісто до центру, і закладаючи його складками.

Відправляємо на сковороду з розпеченим масло, укладаючи отвором вниз. В ідеалі варто смажити у великій кількості олії, але у мене так не виходить, смажу в невеликому. Коли біляші просмажаться з одного боку, обережно перевертаємо , так щоб не витік сік. По-перше, він горить на сковорідці, і масло доводиться міняти, а по-друге, без соку біляші сильно програють у смаку.

Подавати біляші краще гарячими, мені ще подобається вмочати їх у присоленный і приправлений сухими травами кефір,але це вже на любителя.
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші
Біляші

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика