«Джем з чорної смородини»
Слово «джем» вважалося просто іноземним синонімом слова «варення» і довгий час відмінностей між ними в наших краях не спостерігали.
А між тим, відмінності між джемом і варенням є і дуже суттєві. Наприклад, джемом вважають желеподібну масу з одного або декількох видів ягід або фруктів, а може і взагалі фруктово-ягідну. Тоді як варення вариться, як правило, тільки з одного виду і при цьому ягоди або фрукти зберігають свою первинну форму, а сироп у варення чистий і прозорий.
Інгредієнти :
- смородина чорна - 1000 грам (1 кг);
- цукор - 1500 грам (1,5 кг).
Спосіб приготування:
1. Стиглі ягоди чорної смородини добре вимити і, виклавши в друшляк, дати воді стекти. Потім ягоди пропустити через м'ясорубку.
2. Отриману ягідну суміш засипати цукром з розрахунку: на один кілограм ягід смородини, півтора кілограма цукрового піску
3. Потім все добре перемішати і, накривши миску з варенням легкою тканиною, щоб не потрапляли туди комахи, залишити на 10 -12 годин при кімнатній температурі. За цей час цукор повинен розчинитися в смородиновому пюре і маса прийме желеподібну консистенцію
4. Після того як пройде зазначений вище час, смородиновий джем розкласти в попередньо підготовлені чисті стерилізовані банки.
Банки можна стерилізувати кількома способами: над парою або в нагрітому духовій шафі, за допомогою кип'ятіння або в посудомийній машині і навіть в мікрохвильовій печі. Вибір способу стерилізації тари для консервації абсолютно не принципове і цілком демократичний. Зрештою, ви можете винайти новий спосіб, зручний для вас особисто.
5. І нарешті, банки з джемом закрити стерильними герметичними кришками. Зберігати такий чекаємо з чорної смородини можна, як і будь-яке інше варення. Ви можете закрити банки і поліетиленовими або, просто, капроновими кришками, а також просто пергаментним папером. В такому випадку, варення зберігатися в прохолодному затемненому місці.
Джем з нектарин з ваніллю
Треба:
500 грам нектарин (вага тільки м'якоті, без кісточок)
300 грам цукру
1 стручок ванілі
5 грам желатину
Нектарини нарізати часточками, ванілі розрізати уздовж, ретельно выскрести ножем. Змішати нектарини, цукор, м'якоть ванілі і шкірку, залишити на 2-3 години. Довести до кипіння і варити на маленькому вогні, періодично помішуючи, до потрібної густоти сиропу. Желатин замочити з 2 ст.л. води на 5 хвилин, вилити в джем, добре розмішати, прогріти 30 секунд і зняти з вогню.
Джем з манго
Інгредієнти:
- 1 великий манго, нарізане
- 1/4 чашки цукру
- 1 столова ложка лаймового соку
Приготування:
1. Подрібнити манго до однорідної маси.
2. У невелику каструлю додати мангове пюре, цукор і сік. Продовжувати помішувати принаймні 15-20 хвилин, поки консистенція не буде схожа на джем. Потім зняти з вогню.
3. Дати повністю охолонути. Зберігати в герметичному контейнері в холодильнику 1-2 дні.
Річний вишнево-ягідний джем
Інгредієнти:
2 склянки вишні без кісточок
1,5 склянки ожини
1,5 склянки малини
¾ склянки цукру
1,5 чайної ложки лимонного соку
Приготування:
Всі інгредієнти викладіть в каструлю, перемішайте. Поставте на маленький вогонь і залиште варитися на 50 хвилин-годину поки суміш не зменшиться до розмірів 2 склянок. Остудіть і перелийте в банку. Зберігайте в холодильнику до 3 тижнів.
Журавлино-яблучний джем з чебрецем
Інгредієнти:
300 г журавлини
2 великих яблука
200 г цукру
3-4 гілочки чебрецю
Приготування:
1. Яблука очистити від шкірки і насіння, дрібно нарізати, перемішати з журавлиною і засипати цукром.
2. Через 2 години додати чебрець, поставити джем на середній вогонь, довести до кипіння,
варити на слабкому вогні 30 хвилин, періодично помішуючи.
3. Вийняти гілочки чебрецю, збити джем в блендері. Поставити на вогонь і варити до загустіння.
Як приготувати апельсиновий джем.
Інгредієнти:
Апельсини - 5 шт.
Лимони - 2 шт.
Цукор-пісок - 500 р.
Вода - 200 мл
Приготування:
Етап 1 Апельсини і лимони добре вимити (краще щіткою, щоб видалити віск, яким може бути покрита шкірка), після чого залити окропом і потримати в ньому 5-10 хвилин. За цей час у воду перейдуть не потрібні нам речовини, якими обробляють фрукти.
Етап 2 Із трьох апельсинів і обох лимонів натерти цедру (тонкий верхній шар). Це зручніше за все робити за допомогою дрібної терки, але можна зняти цедру і гострим ножем (не торкаючись білої частини), а потім нарізати дуже тонкою соломкою.
Етап 3 Тепер з цитрусових потрібно вичавити сік. Якщо ви робите це вручну, легше всього розрізати плоди на 4 часточки і вичавлювати сік з кожної. Можна також робити сік за допомогою соковижималки для цитрусових або простий соковижималки, тоді фрукти треба попередньо очистити від шкірки. Шкірку не викидайте, в ній міститься найбільше пектину, який допоможе загуснути готовому джему.
Етап 4 Одержаний сік налийте в просторий посуд, придатну для мікрохвильової печі, додати 200 мл води і цедру.Снятую білу частину шкірки загорніть в марлю і теж опустіть у сік, її треба буде варити до додавання цукру разом з соком, щоб витягти з неї потрібний нам пектин.
Етап 5 Накрийте плівкою і варіть в печі на повній потужності 20-25 хвилин, поки шкірка не розм'якшиться. Вийміть її, відіжміть і викиньте.
Етап 6 Додайте цукор, розмішайте і варіть ще 30 хвилин на повній потужності. Поглядає, щоб нічого не втекло.
Етап 7 Готовий джем повинен добре увариться. Для перевірки трохи гарячого джему і капніть на блюдце. При охолодженні джем повинен помітно загусати.
Етап 8 Готовий гарячий джем перекладіть в чисті банки (для довгого зберігання їх потрібно простерилізувати) і добре охолодіть.
Приємного апетиту!
Немає коментарів:
Дописати коментар